My Blog List

Sunday, November 6, 2011

KONINKLIJK BEZOEK

De Koninklijke familie heeft gisteren een hartverwarmend bezoek gebracht aan ons kleine eiland en de hele bevolking is, zoals verwacht, in grote getale uitgelopen.
Het was ditmaal pas voor de tweede keer dat zowel de Koningin als de Prins in hetzelfde vliegtuig reisden. De keren daarvoor gebeurde dat, uit veiligheidsoverwegingen, altijd met twee Winair toestellen.Maxima vertelde me bij de tentoonstelling wel dat het zo heet was in het toestel dat ze even helemaal niet goed was geworden en dacht dat ze flauw zou vallen. "Het duurde even voordat ik weer wat bijkwam." Misschien was dat wel de reden dat ze vooraan bij de chauffeur, naast het open raam in het schoolbusje mocht zitten.


En toen weigerde de batterij van mijn fototoestel.


Op naar Windwardside waar ze onze tentoongestelde werken kwamen bewonderen. Helaas mochten we, tijdens hun aanwezigheid, daar zelf niet fotograferen. Er was alleen een door het eiland aangestelde persfotograaf die mee naar binnen mocht.


Daar komen ze aan.Op de tentoonstelling mocht ik, als textielmens, even het stof van de prachtige jurk van Maxima voelen. Handbedrukte zijde verzekerde ze me. Mijn buurvrouw bewonderde haar hoed en vroeg haar hoe ze die ophield. Ze vertelde toen uitgebreid hoe hij vastzat o.a. met een elastiekje onder haar paardestaart.Ik sta er klaar voor. Het Sabalace rechtsonder is helaas niet van mij.


Marylene gaf Maxima later deze groene handgeverfde zijden sjaal, die prachtig bij haar jurk paste.

Het was een enorm spontane ontmoeting en het was natuurlijk bijzonder om achtereenvolgens uitgebreid met zowel de Koningin, de prins en Maxima te kunnen praten. Ze tonen oprechte belangstelling.En dan vertrekt de karavaan naar The Bottom. Ditmaal wordt St. Jonhn's niet aangedaan maar de bewoners wilden toch hun koningsgezindheid laten blijken.
Na een enorm vol programma was het weer tijd om afscheid te nemen.Het vliegveld was bomvol en en een bandje speelde o.a. Lang zal onze Koningin leven en tenslotte Island in the Sun van Harry Bellafonte waarop de Koningin zich omdraaide en wachtte met vertrek tot het afgelopen was.
Het was een emotioneel afscheid omdat men er hier van uit gaat dat het wel de laatse keer is geweest dat de Koningin onze eilanden heeft bezocht.
Zelfs terwijl het vliegtuig al in de lucht was werd er nog met veel vuur gezongen en gezwaaid.

Voor deze Sabaanse schonen is het ook een geweldige dag geweest.

De tentoonstelling had voor mij nog een leuke nasleep, want meteen nadat de Koninklijke Familie was vertrokken kwam het publiek in grote getale binnen en verkocht ik mijn "Bougainvillea" aan een van de professoren van de Universiteit. Dat hangt binnenkort in Bombay.

5 comments:

 1. Erg leuk verslag van een bijzondere dag :) Wat leuk dat je de stof van de jurk van Maxima mocht voelen!

  ReplyDelete
 2. Mooi, Els. En wat speciaal dat je de stof van de jurk mocht voelen :-) En nog specialer dat je werk is bekeken door de fam. Oranje. Wow!

  ReplyDelete
 3. Ziet er goed uit ma ! M xx

  ReplyDelete
 4. Wat jammer dat Gied Mommers niet in het koninklijk gezelschap te zien was; hij heeft toch ook een bijzondere uitstraling. Fijne reportage, we kijken zaterdag ook die op tv.
  Hartelijke groeten uit Brabant A&J van Gennip

  ReplyDelete