My Blog List

Friday, June 27, 2014

HET HUIS MET DE GOUDEN RAMEN

De afgelopen weken moest ik weer een aantal keren bij onze tandarts in Amsterdam zijn. Vorig jaar  was ons het prachtige gebouw van het Grand Hotel Amrat aan de Prins Hendrikkade al opgevallen.

Soms kan iets of iemand je op een andere manier leren kijken en dat was bij mij met dit gebouw het geval.
Ik was geboeid geraakt door de manier waarop Dijanne Cevaal de beelden van de kathedraal van Chartres had gebruikt voor inspiratie voor haar Chartres Queens, die ik in april j.l. mocht bewonderen op de Beaujolais Expo. Ik heb daar toen al foto's van geplaatst in mijn blog.
Bovendien ben ik erg onder de indruk van haar Sentinelles project:http://origidij.blogspot.com

Dit gebouw is nog lang niet zo oud als de beroemde kathedralen, maar het heeft werkelijk prachtig beeldhouwwerk. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Architect van der Mey heeft naast de natuur ook de zee en de scheepvaart als inspiratiebron gebruikt.
De opdrachtgevers in het begin van de vorige eeuw waren zes rederijen, daarom wordt het ook het Scheepvaarthuis genoemd. Hier konden reizigers in een luxe sfeer hun reis boeken naar verre landen. 
Bij de restauratie zo'n tien jaar geleden kwam men erachter dat de kozijnen steeds donkerder waren geverfd, waardoor het gebouw een nogal dreigende uitstraling kreeg. De kozijnen van Javaanse teak zijn nu alleen maar gelakt en daardoor krijgt het gebouw een stralende uitstraling. Vandaar de bijnaam: het huis met de gouden ramen.
Tekst: Eerste schip vaart naar Oost Indië 1595, herdacht 1845
Dit beeld bij de ingang draagt  de woorden Middellandsche Zee, het beeld aan de andere kant (hier niet te zien) zegt: Indische Oceaan.
DetailEn steeds weer zie ik meer details.
In eerste instantie was ik voornamelijk getroffen door de uitstraling van de ver uit de gevel stekende 29 hoofden die bekende zeevaarders en ontdekkingsreizigers voorstellen.
De namen staan onder het beeld, maar zijn over het algemeen moeilijk te lezen.
Ik werd steeds enthousiaster en nieuwsgieriger, dus ben even naar binnen gegaan om te vragen of ze me konden vertellen waar ik wat meer over het gebouw te weten kon komen.Van de reuze vriendelijke portier kreeg ik meteen dit gratis boekje met de hele geschiedenis en mooie foto's erin.
Nog mooier was het echter dat hij me, toen ik naar buiten ging, achterna kwam om me op twee houten gevel plakkaten te wijzen aan de achterkant van het gebouw, die aan de meeste mensen voorbij gaan.
Hierboven is: de zee scheidt de mensen uitgebeeld......


en hier brengt de scheepvaart bijeen.Ik mocht ook binnen nog even kijken.
De oorspronkelijk functie van het gebouw is nog steeds overal te herkennen.


Tekst uit het boekje:
" Het trappenhuis is een prachtig samenspel van licht, glas-in-lood, smeedwerk, marmer en stenen beelden. Dit heeft een nauwe samenwerking van de betrokken kunstenaars gevraagd. Het is dan ook met recht een Gesamtkunstwerk te noemen.

Mocht je ooit in de buurt komen, moet je zeker eens gaan kijken.

4 comments:

 1. Wat een schitterend gebouw is dit! Zo zie je maar weer ik weet nog niet half wat er in mijn eigen Holland allemaal te zien is.
  In ieder geval veel mooie gebouwen.
  Ben zelf verliefd op "De inktpot" in Utrecht. Het gebouw was vroeger (of misschien nog wel?) van de Nederlandse Spoorwegen.
  Prachtig vind ik het, geniet er steeds van als ik er langs kom.
  In Amsterdam kom ik vrijwel nooit.

  ReplyDelete
 2. Prachtig hè ,de architectuur van dit voormalig Scheepvaarthuis! Ik koos dit gebouw als uitgangspunt bij mijn Amsterdamse school serie, tijdens de Biezenmortelcursus. En mocht ook binnen fotograferen. Nog steeds mijn favorite stijl!

  ReplyDelete
 3. What wonderful architectural motifs -- great inspiration! Those photos will give you much fodder for further exploration. :-)

  ReplyDelete
 4. Zijn ook leuke beelden om mee te werken!

  ReplyDelete