My Blog List

Wednesday, August 6, 2014

BERLIJN


We hadden tickets om afgelopen week 17 dagen naar Israel te gaan, maar hebben deze uiteindelijk toch geannuleerd. Het voelt  wel erg verkeerd om daar als toerist rond te lopen terwijl er in de nabijheid zoveel doden en gewonden vallen en alles kapotgeschoten wordt. Er vindt in de Gaza-strook een immens drama plaats.

Uiteindelijk besloten om dan maar een aantal dagen naar Berlijn te gaan.
Ook daar hebben zich in het verleden heel wat drama's afgespeeld en je wordt er weer eens met je neus boven op gedrukt.


Een detail van het beeld Berlin dat symbool stond voor de verdeling van de stad in Oost en West Berlijn.Checkpoint Charlie als herinnering aan die verdelingWat me ook aangreep waren de kleine koperen plaatjes die door heel Berlijn in de stoep waren gemetseld op plaatsen waar omgekomen Joden hadden gewoond.Ook de 2700 kale betonnen stenen van het Holocaust monument zijn erg indrukwekkend.
Een herinnering aan alle Joden die onder Hitler zijn uitgeroeid.Toen we bij de Brandenburger Toren terecht kwamen bij een stille Palestijnse demonstratie met een enorm aantal nagemaakte doodskisten kwam er een ijzingwekkend gevoel van overeenkomst op ons af.Bij restanten van de muur was door een kunstenaar dit mooie kunstwerk gemaakt...

wat weer overeenkomst vertoonde met een schildering op het langste stuk (1.2 km)  Berlijnse muur dat is bewaard gebleven. Men noemt dit de East Side Galerie. Hier zijn in 1990, na de val van de muur, door internationale kunstenaars zeer verschillende kunstwerken aangebracht. Jammer dat veel door graffiti is "overspoeld"Nog een mooi stukje.
Zelf vond ik dit stuk met afbladderende verf erg mooi en authentiek.Het bezichtigen van de Rijksdag koepel was ook een belevenis.


Een waar kunststuk van glas.Uiteindelijk mag de Berlijnse beer, die hier zegevierend wordt afgebeeld, toch niet ontbreken.


Tot slot nog een dagje naar Potsdam waar achter dit raam in 1945 door Stalin, Trumann en Churchill o.a. de verdeling van Duitsland in vier bezette gebieden werd geregeld.


Dit was maar een hele kleine greep uit alles wat we in Berlijn op zowel historisch als kunstzinnig gebied hebben gezien.
Een bruisende en zeer interessante stad die erg veel te bieden heeft.
4 comments:

 1. Een bijzondere reis in een bijzondere stad. Maar heel goed dat jullie niet naar Israël zijn gegaan.

  ReplyDelete
 2. Een mooie en bijzondere reis! Nu ik dit zie komt onze Berlijnreis van enkele jaren geleden weer in beeld!

  ReplyDelete
 3. Berlijn is heel bijzonder! Het is oud én heel nieuw, vooral daar waar vroeger niemandsland was.

  ReplyDelete
 4. Mooie foto's van Berlijn heb je gemaakt.
  Ben er ooit wel eens geweest, want mijn broer woont daar al 50 jaar.
  In de zomer is het daar op zijn mooist zegt hij altijd, dus kan je genieten, ook van het weer denk ik.

  ReplyDelete