My Blog List

Wednesday, October 1, 2014

PROGRESS/VOORUITGANG

Oktober is alweer begonnen en de diverse uitwerkingen van het thema "Progress" mochten dus gisteren op de website van FifteenbyFifteen worden geplaatst.
Ik kan nu ook mijn bijdrage laten zien.

Vooral de oudere mensen hebben vaak moeite met de vele veranderingen die plaats vinden op ons eiland. Maar je kunt de vooruitgang niet stoppen. Vandaar dat ik bij Suze een thermofax had laten maken met de tekst "You can't stop progress" in allerlei lettertypes.

Zo'n kleine 30 jaar geleden, toen we vanuit Nederland naar Saba verhuisden, waren luchtpostbrieven de enige mogelijkheid om met familie en vrienden in contact te blijven.
Telefoneren was immers veel te duur en omslachtig, waar nog bij kwam dat de verbinding vaak erg slecht was en er veel vertraging en echo in de lijn zat. Dat was daarom alleen voor noodgevallen.

Het duurde ongeveer twee weken voordat een brief in Nederland aankwam en dan weer twee weken voordat je, op zijn vroegst, antwoord kreeg. Dan moest de ontvanger wel meteen terugschrijven.

Tegenwoordig kun je met  het indrukken van een knop op je computer of I-pad ogenblikkelijk met je kleinkinderen praten en ze zelfs op het scherm zien.

Dit is voor mij duidelijk vooruitgang en toen dit thema zich voordeed was het niet moeilijk om te weten wat ik zou gaan doen.

Ik had al eerder een thermofax gekregen van een brief van mijn moeder. Deze brief afgedrukt op een blauwe handgeverfde "lucht" stof.  
Voor de "You can't stop progress" thermofax puffpasta gebruikt, om de vooruitgang in materialen te laten zien.

Vervolgens oude enveloppen en een brief van een vriendin uit onze beginperiode gefotografeerd en op stof geprint. Ook vond ik nog een oude luchtpost schrijfbloc ("wie wat bewaart heeft wat", zei mijn moeder altijd!) met op de voorkant een afbeelding van een KLM toestel.
Ook dit gefotografeerd en op stof geprint.

Het skype logo is met de hand geschilderd, evenals de computer.
Tenslotte een foto van de kleinkinderen op stof geprint en met een laagje organza erover op de computer genaaid. De organza moet het glas van het scherm verbeelden.
De brief steekt uit de bovenkant en daar heb ik dikke vlieseline in gedaan zodat hij rechtop blijft staan.

De brief van mijn moeder is doorgequilt onder de regels om het idee van lijntjes te geven die altijd op een zwart-wit vel onder je brief lagen.


Het uiteindelijke resultaat."Threadsketching" op het vliegtuig.
De gequilte regels
Diverse verschillende luchtpost enveloppen...en tenslotte de kleinkinderen op Skype.
5 comments:

 1. Helemaal waar wat je schrijft! Maar ik heb er soms toch ook moeite mee, het is zwemmen of..... Maar je quiltje is heel bijzonder geworden! Een aantal fraaie bewerkingen heb je toegepast.

  ReplyDelete
 2. Wat een goed idee. Ik snap het helemaal.Een "o ja" moment.

  ReplyDelete
 3. Mooi quiltje hoor, om zo de "vooruitgang" te laten zien
  Prachtig al dat blauw trouwens ;-)

  ReplyDelete
 4. Wat een goed verhaal en een hele duidelijke quilt. Prachtig om te zien hoe je het verhaal verwerkt hebt.

  ReplyDelete
 5. Wat een leuk idee, en wat heb je dat mooi uitgewerkt!
  Je hebt helemaal gelijk. Soms word ik ook wel eens gek van de snelheid waarmee alles verandert, maar die brieven... was heel leuk hoor, maar het duurde zo lang, als ze tenminste niet onderweg kwijtraakte.
  Nu is contact hebben super snel en ook leuk en het kost geen postzegel meer.
  Daar klaagt de post dan weer over, maar het voordeel we versturen nu meer pakjes met al die internetwinkels.
  Nee, je houdt de vooruitgang niet tegen, zolang we ook nog maar persoonlijke contacten hebben en houden.

  ReplyDelete