My Blog List

Sunday, May 17, 2015

TEXTIEL FESTIVAL LEIDEN


Inmiddels zijn de vier dagen van het Textielfestival alweer voorbij.
Ik had er lang naar uitgekeken en het was fantastisch.
Zoveel moois gezien,  zulke heerlijke dagen gehad, allerlei mensen die ik alleen van blogs kende ontmoet en uiteraard ook nog een aantal bekende gezichten gezien.Leiden is een erg mooie stad en het weer werkte ook mee.De eerste dag had ik met een vriendin ingetekend voor de workshop Etsen in fluweel door Harm Harms. Met devore zout teken je  als het ware op fluweel. Door het fluweel daarna te strijken brand je de pool weg en blijft alleen de achtergrond zichtbaar.
Het is de bedoeling dat de stof daarna wordt geverfd. Het was erg jammer dat dat niet meer mogelijk was. De tweede dag was de Pieterskerk aan de beurt.
Er was zoveel te zien dat het onmogelijk is om daar een keuze uit te maken en ik laat het maar bij een plaatje van de prachtige regendruppels van het Weefnetwerk.Van diverse kanten kregen we al te horen dat we zeker naar het SieboldHuis moesten om de daar tentoongestelde kimono's uit de Kubota collectie te gaan bekijken.
Dat was inderdaad meer dan de moeite waard. Wat een subtiele schoonheid. Je kunt er uren naar kijken. De kimono's zijn trouwens nog te zien tot eind mei.Ook in het SieboldHuis  o.a. dit 3D werk: "Beschermster van leven" van Flox den Hartog Jager


en deze banen geverfde stof met japanse eetstokjes: "Ema" van Els van BaarleGelukkig bleef de Hortus tot 6 uur open. Bij binnenkomst werden we meteen al verrast door dit enorme bloemboeket, maar ook de tuin bood allerlei moois.Het licht scheen hier op een prachtige manier doorheen.
De volgende dag stond eerst een kleine opstapworkshop op het programma.
"Textiel, aquabond experiment" door Annelies de Graaf.
Aquabond is een transparant  wateroplosbaar vlies met daaroverheen een beschermlaag.
Het maakt het werken met wateroplosbaar materiaal een stuk makkelijker.
Een erg duidelijke workshop met uitstekende uitleg, ook op papier.  Toen werd het tijd om de verkoopstandjes eens te gaan bekijken.
Zo'n prachtige kerk biedt mooie mogelijkheden tot het etaleren van je waren.
Daarna op naar het Museum Volkenkunde waar een aantal mensen zich hebben laten inspireren door de collectie.


De pupil is een cd disc.Geïnspireerd door een masker.
De laatste dag nog van de gelegenheid gebruik gemaakt om een kleine workshop van Marijke van Welzen : "Ontwerpen met bewerkte stoffen" te volgen.
Je wordt niet alleen geïnspireerd door de mooie stoffen, maar ook door de prachtige jas van Marijke.
En dan ga ik afsluiten met deze eco Pojagi quilt van Nienke Smit
die erg mooi was tentoongesteld op een lichtbak.

Zoveel mooie inzendingen, zoveel indrukken en zoveel foto's.
Erg moeilijk om een keuze te maken voor dit blog.
Het is daarom maar een hele, hele kleine greep uit alles wat dit geweldige Textielfestival had te bieden.
Een hele dikke pluim voor de organisatie.


5 comments:

 1. Het was inderdaad geweldig! Zo mooi, dat je er gewoon stil van werd, zoals bij de kimono's. Hier kunnen we even op teren! Jammer dat we elkaar niet hebben ontmoet. Maar wie weet, deze zomer nog ergens?

  ReplyDelete
 2. Heerlijk om via allerlei Blogs mee te kunnen genieten. Dank voor je reportage !

  ReplyDelete
 3. Een prachtige start van jouw verblijf in NL! Een hele fijne tijd!

  ReplyDelete
 4. Wat fijn Els dat je het textielfestival hebt kunnen bezoeken. In het echt zo veel mooier dan op foto's. Jammer dat ik je niet heb gezien, maar het was ook wel heel erg druk. Hoe lang ben je in Nederland? zin om in juni als speciale gast een dagje AQGO te doen?

  ReplyDelete
 5. Je bent dus weer gezellig in Nederland. Wel koel weer, maar je geniet toch wel van al het moois van Leiden en het textiel-festival.
  Leuk dat je laat zien wat er zo allemaal te zien en te doen is.

  ReplyDelete