My Blog List

Friday, September 14, 2018

SABA CHIFFON LANDSCHAP

Aangezien mijn laatste grote landschap al een poosje geleden is verkocht werd het tijd om voor aanvulling in de galerie te zorgen.
Voorafgaand aan tropische storm Isaac zijn er een paar zeer windstille dagen en dus maak ik van de gelegenheid gebruik om weer eens met stukjes chiffon te werken.
Met alle deuren van mijn atelier open waaien die normaliter binnen de kortste keren van tafel.
Jaren geleden heb ik een workshop gevolgd van Susan Dahlberg en ik gebruik deze techniek, inmiddels wat aangepast voor eigen gebruik, nog steeds graag.


Op een canvas ondergrond komt een blauwe geverfde lap, met daaroverheen blauwe organza.
Deze worden samen met behulp van de free motion meandersteek vastgezet.
Voor de lucht gebruik ik stukjes roze, rode en oranje organza met daaroverheen organza in de kleuren van de regenboog. Ook dit wordt op dezelfde manier machinaal vastgenaaid.Twee eilanden aan de horizon en dan kan het knippen van diverse kleuren blauwe chiffon beginnen, waar vervolgens een hele lichte kleur chiffon overheen komt en het proces van vastnaaien met de meandersteek zich herhaalt.
Daarna komen de verschillende kleuren groen op dezelfde manier aan de beurt.Helemaal aan de onderkant heb ik wat donkerbruine stukken stof op de blauwe geverfde lap gelegd voordat de groene stukjes chiffon eroverheen komen.

Sabaanse huisjes worden samengesteld en toegevoegd en van oude chiffon sjaaltjes maak ik boomstammen.Die worden aan de ene kant met heel licht garen en aan de andere kant met donker garen vastgezet, voor de schaduwwerking.
Inmiddels wordt het wat later in de middag en is het duidelijk aan de kleur van de foto te zien dat het licht in mijn atelier verandert.De volgende dag naai ik de kruinen.....


....en knip heeeeeeeel veel kleine stukjes van wol, die ik ooit in een ver verleden in Guatemala heb gekocht.


Die worden rond de bomen en huisjes gedrapeerd en ook weer vastgezet met een stuk lichte chiffon eroverheen.Ook de bomen worden met deze in kleine stukjes  geknipte wol van bladeren voorzien.
Ik probeer het wat open te houden zodat de lucht er nog doorheen te zien is.

Tenslotte met een  machinale zigzagsteek nog wat boompjes genaaid.Dan wordt het zoeken naar een rand eromheen.In eerste instantie koos ik voor deze groene, maar na een nachtje slapen en familieberaad werd het uiteindelijk toch de blauwe rand.Doorgequilt met een bladermotief.
Op maat gesneden en klaar om opgespannen te worden op een frame.
En zo hangt hij nu dus in de galerie.

afm. 66 x 66 cm
26" x 26"Tussen de bedrijven door nog even bij de buurvrouw aan het schilderen geweest.
Heleen gaat eerdaags weer een workshop geven en wilde met Susan en mij eerst even een nieuwe techniek uitproberen. 
Heerlijk om zo weer even samen bezig te zijn.

5 comments:

 1. mooi om de opbouw zo te zien !

  ReplyDelete
 2. Een hele intensieve verwerking! Maar het eindresultaat is geweldig. Met organza zijn prachtige effecten te bereiken! Ook interessant is de manier waarop je de bomen en bladeren maakte.
  Gr Hannie

  ReplyDelete
 3. Heerlijk om je blog te lezen en te zien hoe je landschap tot stand komt.

  ReplyDelete
 4. Wat is het toch heerlijk om met organza te werken!

  ReplyDelete
 5. Fascinating how you work with the chiffon. I have done a bit of this sort of thing, but in our dry climate, there is lots of static electricity that makes the fabric cling to me and not the art work! I find I have to tack with glue or applique pins.

  ReplyDelete