My Blog List

Wednesday, September 12, 2012

GUNA-INDIANEN

Inmiddels ben ik er, via Wikipedia, uit. Het gebied in het noord-oosten van Panama en de eilanden waarop de Kuna-indianen wonen heette voorheen San Blas. In 1998 heeft men de naam Kuna Yala (land van de Kuna's) aangenomen en sinds vorig jaar november is het verzoek van de Indianen om hun land Guna Yala te noemen ingewilligd door het Panamese gouvernement. De reden was dat de letter K niet in hun taal voorkomt. Het zijn nu dus ook Guna-indianen.


Vandaag zoals beloofd een kleine greep uit wat ik, op deze trip, zoal gekocht heb.
Het meerendeel van de mola's koop ik als blouse. Voor een verzamelaar is het erg belangrijk om alle twee de panelen van een blouse te hebben. Soms staan er verschillende scenes op. Vaak ook, zeker als het flora of fauna betreft, is het ongeveer dezelfde afbeelding maar dan in andere kleuren. De blouses met verschillende scenes erop zijn dus het meest waardevol en vaak ook het moeilijkst te krijgen.

Zo zien de blouses eruit als ik ze koop.


Deze had kleine ritsjes voor de borstvoeding en laat ik, als curiositeit, daarom intact als blouse,Hier een voorbeeld van een Guna-traditie. Ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen, zoals het bereiken van de puberteit van een meisje, worden er grote feesten gehouden en daarvoor wordt de chicha drank gemaakt. Gefermenteerd suikerriet met mais en tegenwoordig ook rum.
Deze drank staat enkele dagen te "trekken", en zodra een van de "oudsten", die daarvoor is aangewezen, bepaalt dat het goed is, kan het feest beginnen.
Op deze mola panelen zie je de dames, met pijp, de drank bereiden.
Wanneer ik zo'n blouse vind ben ik erg in mijn nopjes.Ook dit is een bijzondere exemplaar
De man die de kooltjes rondbrengt voor het houtvuur, waar ze op koken.


Om het vuur gaande te houden moet er heel wat gewapperd worden en dit wordt verbeeld met deze grote "fans"


Heel soms kom ik een politieke mola tegen die in de tijd voorafgaand aan Panamese verkiezingen worden gemaakt. Een Guna-dame is op die manier een levend reklame-bord voor een presidentskandidaat.
Dit keer vond ik een mola om de republiek te promoten. Waarom op een boot is me nog niet duidelijk. Soms duurt het een hele poos voordat ik achter de ware betekenis kom.


Ook van deze mola is me nog niet duidelijk wat men precies wil verbeelden. Het kan ook met hun godsdienst te maken hebben. Voorlopig noem ik hem maar: Levensboom


Op hun meer "alledaagse" kleding komt over het algemeen veel flora en fauna voor.

En tenslotte nog 2 voorbeelden van panelen voor een schooluniform. Enkele jaren geleden waren die alleen in blauw-wit, maar dit keer kreeg ik ze in diverse andere kleuren aangeboden.
Het motief is meestal eenvoudig, maar het rood-witte exemplaar is van een uitzonderlijke kwaliteit.Er is iets aan de hand met mijn foto-programma en ik ben daardoor al verschillende foto's die ik wilde bewerken verloren. Vandaar dat van sommige foto's de kwaliteit minder is.

7 comments:

 1. Wat een prachtige afbeeldingen heb je gevonden!!!

  ReplyDelete
 2. Een zeer interessante reis en verhaal over Guna Yala, het voormalige San Blas.En geweldig de blouses en panelen die je hebt gevonden! Heel bijzonder!

  ReplyDelete
 3. Wat mooi en kleurrijk!! Geweldig. En dat op een druilerige ochtend.

  ReplyDelete
 4. Bedankt om te laten weten dat het nu de Guna-indianen zijn.Heb ik iets nieuw om bij de mola's te vertellen.Zij zijn een grote aantrekking op de tentoonstelling.

  ReplyDelete
 5. Dank je wel, mijn kennis is weer uitgebreid! Mooie mola's. Hoe gaan de Guna vrouwen te werk?
  http://quiltaart.blogspot.nl

  ReplyDelete
 6. Wat weer een heerlijke mola's. Ben weer zo benieuwd wat je er allemaal van maakt.

  ReplyDelete