My Blog List

Sunday, June 2, 2024

GESCHIEDENIS VAN SABA #3: LADDERBAY. Thema: Boek. Fifteenby Fifteen groep

 Toen de Nederlanders in 1640 voor het eerst op Saba landen was het eiland onbewoond.

Ladder baai was de meest toegankelijke plek om aan land te gaan.

524 Treden werden uit de rotswand gehouwen. Trappen en muurtjes werden gemaakt van overtollige rots-stenen, die meer dan overvloedig aanwezig waren, en zijn, op het eiland.

Tot aan de constructie in 1970 van de eerste pier in de Fort baai, was Ladder baai het voornaamste toegangspunt van het eiland.

Niet alleen gewone vracht, maar zelfs een piano werden naar boven gesjouwd.

Ook mensen werden naar boven gedragen o.a. koningin Wilhelmina in een draagstoel.


In 1930 werd "the Ladder" in zijn huidige vorm, alsook een douane-huisje halverwege de trappen, gebouwd.  Op de foto staat het links bovenaan, wat we hier zien is dus pas de helft van de trappen.
De trappen werden gemaakt van gegoten beton en de muren van een mix van beton en rotsen.Deze foto ga ik gebruiken voor mijn quilt.Ik vergroot hem en kleur hem in met acryl verf.
Een met ijsblokjes geverfde lap ga ik als ondergrond gebruiken, maar de zee is te licht en wordt donkerder geverfd.De branding wordt geverfd met turquoise-  en iridescent witte verf.De trappen worden op de lichtbak overgetrokken op witte katoen, waarna ik er "steam & seam" op plak met daaroverheen witte tule.Indertijd heb ik op een workshop van Denise Labadie allerlei soorten "stenen" stof geverfd en gestempeld. Dat komt nu weer goed van pas.Treetje voor treetje wordt de trap opgebouwd.Het begint er al een beetje op te lijken.Voor de kleine trapjes moet er een pincet aan te pas komen.Met een zwarte sharpie pen worden de trappen geaccentueerd.Ik heb nog een stuk commerciële steenstof liggen, maar die is te licht om lava stenen te verbeelden, dus ook daar gaat een kleurtje verf overheen.
De heuvels worden opgebouwd uit diverse groen geverfde stoffen.Nu komen de mensfiguren aan de beurt.
Op de achterkant van witte katoen de contouren van de ( op doorschijnend papier overgetrokken) figuren genaaid.
Daarna met "golden" acrylverf ingekleurd.Ook no. 2 is klaar....


....en tenslotte nog 3 andere dragers.De trappen raken bevolkt.
 De figuren worden met vliesofix opgestreken en daarna met zwarte tule eroverheen, voorzichtig langs de contouren genaaid.
Tenslotte met drie verschillende kleuren het gras machinaal geborduurd.De branding wordt nu bedekt met witte Angelina fiber en met kleine free motion rondjes vastgezet.... 
... met dit als resultaat.Verderop in de zee zet ik nog flarden glimmende organdie vast, waarna ook de rest van de zee machinaal gequilt kan worden.Dit is het originele richting bordje.


Dat moet nog toegevoegd worden.
Inmiddels vastgezet, ook weer met zwarte tule eroverheen.Detail....


... en tenslotte het uiteindelijke resultaat.

4 comments:

 1. Wordt weer een bijzonder werk! Met veel verschillende technieken.
  Laatst heb ik een serie gevolgd , de conquistadors. O.a. over Columbus en Cortez, daar werd Saba ook genoemd , uiteindelijk zijn het de Nederlanders geweest die er bezit van namen….
  Knap om er zo’n mooie werkjes van te maken!

  ReplyDelete
 2. Wat een stappen Els !!! Haha : letterlijk en figuurlijk . . . In ieder geval géén eiland waar iemand die last heeft met trappenlopen heen moet gaan !!! Prachtig geworden !

  ReplyDelete
 3. Wauw wat mooi. Geweldig om te zien hoe het tot stand is gekomen.

  ReplyDelete