My Blog List

Saturday, April 2, 2022

ARTIST: JOAN MIRO #2: CONSTELLATIONS: FIFTEENBYFIFTEEN

Twee maanden geleden heb ik mijn eerste Joan Miro bijdrage voor het thema "Artist" van de FifteenbyFifteen groep hier laten zien.
 Dit keer raak ik, terwijl ik het werk van Joan Miro aan het bestuderen ben, in de ban van zijn serie "Constellations"(Sterrenbeelden).
Vanwege de Spaanse burgeroorlog en WW2 zaten Miro en zijn familie voor een langere tijdsperiode zonder elektriciteit.
Hierdoor werd de aandacht van de artiest waarschijnlijk naar de sterren getrokken.
Anderen beweren echter dat Miro, tijdens deze moeilijke tijden, waarin zoveel levens verloren gingen,  met zijn aandacht aan de aarde probeerde te ontsnappen.
Zijn concentratie op de nachtelijke sterrenhemel met zijn planeten hielpen hem misschien om de misdaden van de mensheid te vergeten.
Hij schilderde zijn ramen blauw en zijn plafond vol sterren. Dat was het begin van zijn 23 "Constellation" werken.

Nu een deel van Europa weer door donkere tijden gaat, waren Miro's constellaties ook voor mij een manier om mijn aandacht van alle ellende af te leiden.Ik begin dus maar eens met het tekenen van een ontwerp........ wat ik inkleur met stiften.Uiteindelijk kies ik er echter voor om alleen zwart en rood te gebruiken.
De ondergrond is een blauwgeverfde lap.Daar moet alsnog een nieuw ontwerp voor komen.De lijnen zijn voorlopig met potlood getekend en de eerste sterren verschijnen.
Uiteraard ook een maan en het door Miro zo vaak gebruikte oog.Het vordert gestaag.Nu zijn alle lijnen met de naaimachine aangebracht en is alles eerst met vliesofix opgestreken en daarna nog machinaal vastgezet.

Daarna kan het machinale quilten beginnen.Detail......... en uiteindelijke resultaat met 6 rode en 42 machinaal geborduurde sterren. Hierbij zijn de gequiilte sterren niet eens meegeteld.
Zoals ik mezelf kan verliezen in het kijken naar onze prachtige heldere nachtelijke sterrenhemel, zo kon ik, net als Miro, maar moeilijk stoppen met het aanbrengen van deze sterren.

Alle inzendingen van deze "challenge" zijn te zien op:


 

3 comments:

  1. Als een schilderij van Miro....knap gedaan

    ReplyDelete
  2. Wat goed getroffen deze bijna "Dansende "afbeeldingen! Een echte Miro....

    ReplyDelete
  3. Miro mag blij zijn met jouw vertaling van zijn wijze van werken, mooie kleuren en prachtige sterren

    ReplyDelete