My Blog List

Wednesday, March 22, 2023

WORKSHOP: TOAST & TEXTILES: DEUR MET SILHOUET

Afgelopen zondag was het weer de derde zondag van de maand en dus tijd voor een nieuwe workshop in The Studio bij Juliana's hotel.

N.a.v. mijn deuren serie was er de vraag of ik iets met deuren kon doen.

Aangezien mijn deuren serie met de naaimachine was gemaakt, was het nog een heel gepuzzel om zoiets om te zetten in een workshop van twee uren waaraan geen naald en draad of naaimachine aan te pas kwam.

Uiteindelijk is het gelukt, maar aangezien het nogal veel verschillende technieken waren heb ik de deelnemers verzocht een uurtje eerder te komen en heb ik een volledige werkbeschrijving gemaakt met daarin de juiste volgorde van de te nemen stappen.  Dit gaat het uiteindelijk worden.Eerst werd er geverfd op vliesofix. Ik had de vliesofix vooraf op plastic getapet met een papiertje waarop men de naam kon schrijven. Aangezien er anders al snel verwarring zou ontstaan.Daarna werd er tyvek geverfd.
Ludwina druk aan het werk........... evenals haar moeder Elka.Ook de andere tafel is geconcentreerd aan het werk.Tabetha is al bezig om het houtstof voor de deur van een laagje groen en goud te voorzien.Hellen bestudeert de werkbeschrijving nog maar eens.Terwijl Janice uit Bonaire nog druk aan het verven is..... is Alexis al bezig om met een haardroger de vliesofix te drogen.
Ludwina strijkt haar gedroogde vliesofix op een witte ondergrondstof.
Vóór het strijken poseert Sharinela nog even.
Daarna kan ze aan de slag om het geverfde stukje tyvek tussen bakpapier te krimpen.Nu wordt het patroon voor de deur uitgeknipt...
... en kan Dee aan de slag om de stof te drogen.Nog maar eens even kijken hoe de volgorde ook alweer was.Hellen kan haar deur gaan uitknippen.....
die vervolgens met vliesofix wordt vastgestreken op een stuk zwart vilt.
Op de deur is een balk gestreken waar met de hamer een ringetje in wordt getimmerd
Dan worden er met de soldeerbout nog wat strepen en gaten in gebrand om de deur er oud en versleten uit te laten zien.Om met Anna van The Studio te spreken: "Tussen alle chaos door ontstaat ART"
Ludwina begint al met het knippen van stenen uit tyvek voor de boog boven de deur.Ook Alexis houdt zich daar mee bezig.Alle stukjes worden, evenals de deur, uiteindelijk met textiellijm op de geverfde ondergrond geplakt.Even goed kijken of de stenen op de juiste plaats liggen.
De geverfde vliesofix ondergrond is vooraf, ter bescherming, voorzien van een laagje acrylic wax.Janice tekent en knipt haar eigen silhouet: een zeemeermin met een losse vis.Shanella neemt het patroon van een meisje met hond over......... terwijl Ludwina kiest voor een moeder met kind.
Ook de zwarte stof heb ik vooraf voorzien van vliesofix.
Uiteindelijk worden de silhouetten heel voorzichtig met bakpapier opgestreken.
Maar vooraf is er nog een stoeprand opgestreken en met een textielstift voorzien van tegels.
Ik had daarvoor een kartonnen sjabloontje gemaakt, waar ik met een breinaald gaatjes in had geprikt.
Met krijt erover heen kregen ze de het juiste patroon op de tegels.Uiteindelijk ging iedereen enthousiast.....
... en trots met het resultaat naar huis.

Morgen komen er nog drie andere deelnemers naar mijn atelier thuis om met hetzelfde onderwerp aan het werk te gaan.
Wordt dus vervolgd.

1 comment:

  1. Weer een succes deze workshop! Mooi de deuren met de schaduw figuren! Iedereen is heel tevreden…

    ReplyDelete