My Blog List

Friday, May 11, 2012

MOLA BLOUSES en meer

Afgelopen week kreeg ik het verzoek om mola's ter beschikking te stellen voor een tentoonstelling in Turnhout, Belgiƫ. De tentoonstelling gaat heten: HET GEWEVEN WOORD, met als thema: Symboliek in textiel en zal gedurende de maand september te zien zijn. Een van de onderdelen zal gaan over de mola's van de Kuna Indianen. Ik heb intussen veel foto's van mijn collectie blouses ingestuurd en ook van losse mola's. Een dezer dagen wordt de keuze gemaakt en zal er een manier moeten worden gevonden om ze op tijd de oceaan over te krijgen. Voor mijn trouwe lezers alvast een hele kleine selectie van mijn blouses. Hieronder een van de oudste blouses die in mijn bezit zijn. Een puntgaaf exemplaar. De mouwen zijn nog van katoen en erg smal. Ik schat dat deze minimaal 40 tot 50 jaar oud moet zijn. Op de mola zelf zijn vogeltjes afgebeeld. Flora en fauna zijn geliefde onderwerpen voor alledaagse blouses.
Bij deze blouse zie je de mouwen al enigszins wijder worden. Er was kennelijk niet genoeg stof voor een van de mouwen en er loopt dan ook een naad midden overheen. Bij de mola is ook hier de fauna weer het motief.
Hier wordt nog steeds katoen gebruikt voor de mouwen maar ze beginnen al meer te poffen. Het motief is zeer bijzonder en heeft met hun mythologie te maken.
Inmiddels worden er glanzende en vaak ook doorzichtige polyester stoffen voor de bovenkanten van de blouses gebruikt. De stoffen komen uit Panama City of worden door Colombianen aangevoerd op hun wekelijkse vaart met gammele "verkoop" boten langs al de eilanden. De mola panelen worden nog altijd met de hand gemaakt. Er zijn op de meeste eilanden echter wel een paar oude handnaaimachines waar dan de top op wordt genaaid en de blouse in elkaar wordt gezet. Vaak wil men echter, wanneer ik de blouse koop, het bovenste stuk eraf halen zodat dit weer aan nieuw gemaakte mola-panelen gezet kan worden.
Deze blouse is zeer bijzonder omdat het een campagne-mola is voor de verkiezingen. In dit geval voor de Republikeinse Partij. Het logo: een hert is ook afgebeeld, alsmede de presidentskandidaat. Ik ben altijd op de uitkijk naar deze blouses voor mijn verzameling, maar kom ze maar sporadisch tegen. Toch heb ik er in de loop van de bijna 20 jaren dat ik de eilanden bezoek al een aantal in mijn bezit, helaas niet altijd als complete blouses.
Sinds enkele jaren mogen er, een paar dagen per week, op de schooltjes van de eilanden weer mola-blouses gedragen worden i.p.v. uniformen. In eerste instantie alleen in blauw-wit, (de kleuren van het uniform) doch op mijn laatste trip zag ik zelfs een rode en een groene blouse in een schooltje op een van de naburige eilanden.
Intussen zelf weer bezig geweest om van kleine, speciaal gemaakte molita's, tasjes en pannelappen te maken voor de verkoop.

1 comment:

  1. Wat ontzettend leuk om te lezen en te zien, dank je wel, heel interessant!

    ReplyDelete